Månetoppen-Joner mener Pippi er verdens største helt!
Det er noen bøker vi husker bedre enn andre. Kanskje på grunn av boken i seg selv, lesestunden eller den som leste boken for oss. Hvilken bok gjorde størst inntrykk på deg?
Det er flere. “Hvem skal trøste knøttet” av Tove Jansson, med figurene fra Mummidalen. Utrolig spennende og lett å huske teksten, elegant oversatt som den var av André Bjerke. Jeg husker også en helt annen bok på nynorsk som het “Arnemann i riveland”. Den var illustrert med tegninger som var revet ut av fargede ark, og hadde et helt annerledes uttrykk som inspirerte meg. “Kattereisa” oversatt av Herman Wildenvey har nok vært med på å få meg interessert i språk.
Barn får ofte sine klare favoritter de vil lese om og om igjen. Hvilke bøker har vært gjengangere hos dere?
Som mange andre leste jeg ofte bøker som jeg selv vokste opp med, men også nye barnebøker, som for eksempel Yngvil Armands “Hår i veien”. Ludde-bøkene var en favoritt. De har gitt oss mange felles referanser som vi bruker fremdeles nå som ungene er blitt store. Rim- og reglebøker lekte vi mye med. På bondegården gjorde at min sønn kunne navnet på alle jordbruksredskaper i en alder av to år, og han kunne ramse dem opp etter hvert som de dukket opp langs veien.
Hvem er dine største barnebokhelter?
Man kommer ikke unna Astrid Lindgren når det gjelder barnelitteratur. Svenskene har vært veldig flinke med sin barnelitteratur og har en stor kulturbokhylle, også med filmatiserte versjoner. Dette gir stolthet og ryggrad til et helt folk. Pippi Langstrømpe er jo verdens største helt.
Hvorfor bør voksne lese for barn?
Det opplagte er at barn skal ha kontakt med foreldre. At de kan reise sammen inn i fantastiske verdener. At man lærer å få et forhold til ord og fantasi og moral og kan sette seg selv inn i dette universet og bli en del av den verden man lever i – og etter hvert være med og forme den med egen fantasi.